Co warto wiedzieć o ogrzewaniu?

Co warto wiedzieć o ogrzewaniu? czyli piec na olej zużyty zbyt szybko. Natomiast nowoczesne kotły grzewcze obsługiwane są w bardzo prosty sposób polegający na tym, że wystarczy je włączyć lub podłożyć do nich opał, aby móc cieszyć się ciepłem w całym domu. T

Dodane: 23-04-2019 18:24
Co warto wiedzieć o ogrzewaniu?

piec na olej zużyty


Obsługa gazowych kotłów grzewczych

piec na olej zużyty

Obsługa starszych kotłów grzewczych prowadzona jest w klasyczny sposób. Trzeba zawsze uważać na to, aby opał do nich dostarczany nie wyczerpał się zbyt szybko. Natomiast nowoczesne kotły grzewcze obsługiwane są w bardzo prosty sposób polegający na tym, że wystarczy je włączyć lub podłożyć do nich opał, aby móc cieszyć się ciepłem w całym domu. Tego rodzaju piece będą funkcjonowały przez wiele godzin a nawet dni bez dodatkowego dokładania opału. Oczywiście najprostsza pod tym względem jest obsługa pieców gazowych, które wystarczy włączyć i ustawić na nich odpowiednią temperaturę. Natomiast węglowe kotły grzewcze charakteryzują się tym, że trzeba do nich podkładać węgla i drzewa. Tylko wówczas będą one sprawnie pracowały.


węgiel i jego pochodne

Ogrzewanie spalinowe

Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła uzyskanego w wyniku procesu spalania materiału zwanego paliwem. W tradycyjnych układach są to:

materiały stałe:
węgiel i jego pochodne (zobacz też: węgiel kamienny, węgiel brunatny, koks)
inne materiały palne (drewno, papier, odpady gospodarcze itp.)
materiały gazowe:
gaz miejski
gaz ziemny
mieszanka gazów: propanu i butanu,
materiały ciekłe:
ropa naftowa lub olej opałowy.

Piec opalany węglem ? izbowy

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.

Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie


Praktyczne rozwiązanie dla produkcji i dla klientów indywidualnych

Bardzo korzystnym dla użytkowników urządzeniem są szafy elektryczne, które w swoim wnętrzu zawierają większą instalację elektryczną. Odizolowanie przewodów i innych elementów elektrycznych jest możliwe za pomocą obudowy najczęściej wykonanej ze szczelnego tworzywa. Wykorzystanie szaf z elementami elektrycznymi jest bardzo powszechne nie tylko w domach jednorodzinnych, ale przede wszystkim w produkcji przemysłowej. Elektryk, który został wezwany do naprawy takiego urządzenia dzięki szafie zawierającej większość instalacji elektrycznej oszczędza czas na poszukiwaniu miejsca, w którym doszło do usterki.



© 2019 http://czym-ogrzewac.galanteria.waw.pl/